Ve Slezsku a na severu Moravy se nejčastěji podávala
hrachová polévka nebo fazolačka, ale také houbová nebo mandlová polévka
s rýží. Velmi populární byla také siemieniotka, což je vývar z rozmačkaného
konopí s cibulí a zásmažkou.
Tradičním hlavním pokrmem byla krupičná kaše,
případně kaše z prosa či hrachu. Jedlo se také zelí s máslem nebo
syrovátkou. A k zelí patřily jako příloha brambory.
Oblíbeným pokrmem býval i černý kuba. Jednalo se o
jídlo z krupek, do kterého se přidávaly hřiby modráky a hodně česneku.
Bohaté domácnosti konzumovaly vepřové maso a často
připravily zabijačku na 23. prosince. Nyní tradiční kapr se však dostal na
štědrovečerní stůl až začátkem 20. století. Podával se původně v různých
úpravách, nakonec se nejoblíbenějším stal smažený. Někdy se na sváteční stůl
dostal candát, nebo sleď se smetanovou omáčkou.
Po hlavním chodu následovala další jídla,
štědrovečerní oplatek pomazaný medem, omáčka ze sušených švestek, ořechů,
perníku, mandlí a rozinek a k ní se zakusovala vánočka. Oblíbený byl
štědrovník, bochánek plněný mákem. Večeři završily pirožky s tvarohem, zelím
nebo houbami. Na stole nesmělo chybět ovoce a ořechy. (res)
pod
článek do boxu:
Recept
na polévku siemieniotka
Konopí opláchneme a spaříme vařící vodou. Poté, co
zrníčka začnou pukat, přecedíme přes síto, vsypeme do hrnku a zalijeme malým
množstvím vývaru. Necháme vařit a přitom roztíráme zrnka, až z nich
vytlačíme mléčnou hmotu. Rozmačkané konopí je třeba ještě lehce zalít vodou,
aby se nepřipalovalo. Následně zalijeme vývarem z konopí a vaříme až
k dosažení hutné hmoty. Do vařícího konopí přidáme cibuli pokrájenou na
kolečka a tmavou zásmažku. Ochutíme solí a pepřem. Přidáme opečenou housku.
Recept
na černého kubu
Připravíme si 400 gramů krup a několikrát je
propláchneme. Uvaříme je v lehce slané vodě do poloměkka. Vody dáme
objemově dvakrát více jak krup. Poté znovu několikrát propláchneme. Pokrájené,
den předem namočené houby (cca 50 gramů) podusíme na sádle. Přidáme pět
natlačených stroužků česneku, majoránku, sůl, tlučený kmín, 650 gramů sádla a
tři deci vývaru (může být i z masox kostky). Dobře vše promícháme kroupami
a takto vzniklou řídkou směs vsypeme do vymaštěného pekáče a ve vyhřáté troubě
zapékáme 30 až 40 minut. Kroupy během pečení do sebe „natáhnou" vývar.