Český Domov - Český domov
  • Zprávy
    • Zprávy
    • Sport
  • Kalendář akcí
  • Mapa
  • Infoservis
  • Obědová menu
  • Zprávy
  • Kalendář akcí
temp° 8°C

přihlášení registrace
Pátek 26. Únorasvátek má Dorota
Rubriky
  • Zprávy
  • Sport

Vánoční speciál: Recepty na bramborové a jiné saláty

Kapr nebo řízek bez salátu? Jen těžko si něco takového umíme na stědrovečerní tabuli představit. Ovšem vyrobit ten správný bramborový salát je velké umění. Tady jsou tipy na saláty a nemusejí to být jen bramborové...

Vánoční speciál: Recepty na bramborové a jiné saláty

Bramborový salát, který nikdy nezbude
Ingredience: 10 středních brambor, 1 cibule, větší mrkev, 2 vajíčka natvrdo, 10dkg salámu, 5 větších okurek, hrášek z konzervy, sůl, lžíce plnotučné hořčice, lák z okurek, majolka nebo bílý jogurt).

Postup přípravy: Je to opravdu jednoduché. Uvaříme brambory, vajíčka i mrkev a ty smícháme s ostatními přísadami a důkladně promícháme a máme hotovo. Chcete-li dodržet tradici a na Vánoce nejíst maso, můžete salám vypustit nebo jej nahradit stejným množstvím plátkového uzenéhu sýru.

Zdravý bramborový salát
Ingredience: 250 g zakysané smetany (light), 1 - 2 lžíce octa, balíček zamražené či mražené zeleniny, 1 lžíce olivového oleje 0,5 kg brambor, 200 - 250 g bílého jogurtu, 1 větší nebo 2 menší cibule, čerstvá paprika, na dochucení pepř, sůl, cukr, případně lžička hořčice a kvalitní majonézy.

Postup přípravy: Brambory uvaříme ve slupce, zbavíme je slupky a pomocí mřížky nebo nože je nakrájíme na malé kousky. Jemně nakrájenou cibulku necháme zesklovatět na malém množství oleje, zamraženou nebo koupenou mraženou zeleninu uvaříme na skus. Cibulku a zeleninu přidáme k nakrájeným bramborám, doplníme rozkrájenou menší paprikou. Vše lehce promícháme. V další misce rozmícháme jogurt a zakysanou smetanu se lžící majonézy, ochutíme octem, cukrem, pepřem a solí. Vytvořenou zálivku promícháme s připraveným bramborovým salátem. Mísu se salátem vložíme do lednice, při podávání k rybě, sýru či masu můžeme dozdobit proužky čerstvé papriky.

Pochoutkový salát
Ingredience: 30 až 40dkg salámu (nakrájet na nudličky), 2 cibule, 2 okurky, 2 vajíčka natvrdo, sterilovaný hrášek. Na zálivku: 1 lžíce octa, 2 lžíce oleje, 1 lžíce worcesteru, 1 lžíce hořčice, 1 kostka cukru, majonéza. 

Postup přípravy: Salátové ingerence dáme do mísy, suroviny na zálivku, kromě majonézy, vložíme do malého kastrůlku a uvedeme do varu. Směs pak nalijeme do misky se salátem, zamícháme a nakonec přidáme majonézu.

Salát s rajčaty a tuňákem
Ingredience: Na 2litrovou mísu: 1/4 starého chleba (nebo 4 krajíce), 4 až 6 rajčat, 1 červená nebo bílá cibule, bazalka, 1 konzerva tuňáka, olivový olej, sůl, pepř, dle chuti mozzarela či olivy.

Postup přípravy: Chleba namočíme do vody (celou čtvrtku necháme ve vodě asi půl hodiny, krajíce kratší dobu). Po té jej vytáhneme, pořádně vyždímáme a nadrobíme do mísy. Přidáme nadrobno krájenou cibuli, bazalku (2 lžíce sušené nebo přiměřené množství čerstvé) a tuňáka (pokud je v oleji, nalijeme jej i s olejem, jestliže není v oleji, přidáme půl deci olivového). Salát ochutíme a necháme odležet asi půl hodiny.

Ledový salát mix
Ingredience: Hlavička ledového salátu, 8 cherry rajčátek, schwartzwaldká zauzená šunka, 2 vajíčka natvrdo, kousek sýru jadel, bílý jogurt, lžička majolky, špetka koření čubrica, řeřicha na ozdobu.

Postup přípravy: Ledový salát natrháme do mísy, totéž uděláme se šunkou, rajčata překrojíme napůl, na menší plátky i jadel. Dále přidáme čubricu koření a jogurt smíchaný s majolkou. Vše důkladně promícháme a na povrch dáme na čtvrtky rozkrájená vajíčka a ozdobíme řeřichou. Pozor, už nesolíme, šunka a sýr jsou dosti slané sami o sobě.

mediafax

Poslat článek emailem

Váš email:

Email příjemce:

Vzkaz pro příjemce:

Opište kód z obrázku: kodzobrazku

  • Galerie
  • Video
  • Komentáře
  • Mapa
  • Poslat emailem
  • Vytisknout
  • Sdílet článek

Podobné články

Archeologové v Teplicích našli zbytky budov i mlýnské náhony

Archeologové v Teplicích našli zbytky budov i mlýnské náhony

Vydáno 6.3.2014

Za dosud největší označují archeologové průzkum při stavbě teplovodu mezi Proseticemi a Šanovem. Na téměř celé trase pod zem nahlédli vůbec poprvé. Většina nálezů byla z pozdního středověku a raného novověku.

Hvězdárna slaví padesátiny

Hvězdárna slaví padesátiny

Vydáno 6.3.2014

Od šedesátých let se na Písečném vrchu nad botanickou zahradou v Teplicích tyčí lidová hvězdárna. Dostavěna byla v roce 1962, ale až o dva roky později dostala oficiální název a od té doby se datuje její historie.

Náhled není k dispozici

Ples kraje se blíží

Vydáno 6.3.2014

Kraj dobrého vína je podtitul XI. Reprezentačního plesu Ústeckého kraje, který se hostí Ústí nad Labem po 10 letech. Ples se uskuteční 8.března od 20 hodin v ústeckém kulturním domě.

  • Pošli námět na článek
  • Pošli video
  • Pošli fotogalerii

Český Domov

  • Kalendář akcí
  • Infoservis
  • Řádková inzerce

Regionální redakce

  • Praha - centrum
  • Praha 3
  • Praha 4
  • Praha 5
  • Praha 6
  • Praha 7
  • Praha 8
  • Praha 9
  • Praha 10
  • O nás
  • Kontakty
  • Zprávy
Český domov.cz
  GoPay.cz