Bramborový salát, který nikdy nezbude
Ingredience: 10 středních brambor, 1
cibule, větší mrkev, 2 vajíčka natvrdo, 10dkg salámu, 5 větších okurek,
hrášek z konzervy, sůl, lžíce plnotučné hořčice, lák z okurek, majolka
nebo bílý jogurt).
Postup přípravy: Je to opravdu jednoduché. Uvaříme brambory, vajíčka i mrkev a ty
smícháme s ostatními přísadami a důkladně promícháme a máme hotovo.
Chcete-li dodržet tradici a na Vánoce nejíst maso, můžete salám vypustit
nebo jej nahradit stejným množstvím plátkového uzenéhu sýru.
Zdravý bramborový salát
Ingredience: 250 g zakysané smetany (light), 1 - 2 lžíce octa, balíček zamražené či
mražené zeleniny, 1 lžíce olivového oleje 0,5 kg brambor, 200 - 250 g
bílého jogurtu, 1 větší nebo 2 menší cibule, čerstvá paprika, na
dochucení pepř, sůl, cukr, případně lžička hořčice a kvalitní majonézy.
Postup přípravy: Brambory uvaříme ve slupce, zbavíme je
slupky a pomocí mřížky nebo nože je nakrájíme na malé kousky. Jemně
nakrájenou cibulku necháme zesklovatět na malém množství oleje,
zamraženou nebo koupenou mraženou zeleninu uvaříme na skus. Cibulku a
zeleninu přidáme k nakrájeným bramborám, doplníme rozkrájenou menší
paprikou. Vše lehce promícháme. V další misce rozmícháme jogurt a
zakysanou smetanu se lžící majonézy, ochutíme octem, cukrem, pepřem a
solí. Vytvořenou zálivku promícháme s připraveným bramborovým salátem.
Mísu se salátem vložíme do lednice, při podávání k rybě, sýru či masu
můžeme dozdobit proužky čerstvé papriky.
Pochoutkový salát
Ingredience: 30
až 40dkg salámu (nakrájet na nudličky), 2 cibule, 2 okurky, 2 vajíčka
natvrdo, sterilovaný hrášek. Na zálivku: 1 lžíce octa, 2 lžíce oleje, 1
lžíce worcesteru, 1 lžíce hořčice, 1 kostka cukru, majonéza.
Postup přípravy: Salátové ingerence dáme do mísy, suroviny na zálivku, kromě majonézy,
vložíme do malého kastrůlku a uvedeme do varu. Směs pak nalijeme do
misky se salátem, zamícháme a nakonec přidáme majonézu.
Salát s rajčaty a tuňákem
Ingredience: Na
2litrovou mísu: 1/4 starého chleba (nebo 4 krajíce), 4 až 6 rajčat, 1
červená nebo bílá cibule, bazalka, 1 konzerva tuňáka, olivový olej, sůl,
pepř, dle chuti mozzarela či olivy.
Postup přípravy: Chleba namočíme do vody (celou čtvrtku necháme ve vodě asi půl hodiny,
krajíce kratší dobu). Po té jej vytáhneme, pořádně vyždímáme a nadrobíme
do mísy. Přidáme nadrobno krájenou cibuli, bazalku (2 lžíce sušené nebo
přiměřené množství čerstvé) a tuňáka (pokud je v oleji, nalijeme jej i s
olejem, jestliže není v oleji, přidáme půl deci olivového). Salát
ochutíme a necháme odležet asi půl hodiny.
Ledový salát mix
Ingredience: Hlavička ledového salátu, 8
cherry rajčátek, schwartzwaldká zauzená šunka, 2 vajíčka natvrdo,
kousek sýru jadel, bílý jogurt, lžička majolky, špetka koření čubrica,
řeřicha na ozdobu.
Postup přípravy: Ledový salát natrháme do mísy, totéž uděláme se šunkou, rajčata
překrojíme napůl, na menší plátky i jadel. Dále přidáme čubricu koření a
jogurt smíchaný s majolkou. Vše důkladně promícháme a na povrch dáme na
čtvrtky rozkrájená vajíčka a ozdobíme řeřichou. Pozor, už nesolíme,
šunka a sýr jsou dosti slané sami o sobě.
mediafax