I
když u dětí stále „frčí" hamburgery, hranolky a další fastfoodové speciality, zvyšuje
se počet těch, které se stravují ve školních jídelnách. Ty přitom stále častěji
nabízejí jídla vzhledově i chuťově atraktivní, a zároveň zdravá a vyvážená.
Během posledních
pěti let počet dětí navštěvujících mateřské, základní a střední školy
v Moravskoslezském kraji klesl o 12 tisíc. Počet strávníků ve školních
jídelnách se ale nesnížil, zájem o školní obědy dokonce roste, a to zejména v kategorii starších žáků.
„Zatímco
v mateřských školach se tradičně stravují všechny děti, v základních
školách navštěvuje školní jídelny dlouhodobě okolo jednasedmdesáti procent žáků.
Tato čísla se nemění, ale je potěšitelné, že přibývá středoškoláků, kteří si
vybírají z nabídky školních jídelen. Jejich podíl vzrostl
z pětačtyřiceti na jednapadesát procent," uvedla náměstkyně hejtmana Moravskoslezského
kraje pro školství Věra Palková s tím, že jde o dobrou zprávu. Právě
strava poskytovaná školními jídelnami musí totiž respektovat výživové normy
stanovené podle věku strávníků, a přispívá tak ke zdravému vývoji organismu.
Dodala, že vlivem
negativního demografického vývoje a v jeho důsledku probíhající
optimalizace škol sice poklesl počet školních jídelen v Moravskoslezském kraji
z 671 v roce 2009 na 636 v roce 2013, ale počet odloučených
pracovišť se změnil jen minimálně. „Dostupnost školního stravování zůstává tedy
plně zachována. Zřizovatelé škol se jen chovají ekonomicky, soustřeďují výrobu
jídel do větších školních jídelen, ze kterých pak stravu rozvážejí do těch zařízení,
která nemají vlastní kuchyň. Školní jídelny jsou moderně vybaveny
v nerezu, odpovídají přísným hygienickým normám a jsou pod častou
kontrolou. Rodiče a děti tak mají jistotu kvalitního stravování za velmi dobrou
cenu - žáci platí jen cenu potravin, ostatní je hrazeno z veřejných
prostředků," konstatovala náměstkyně hejtmana Věra Palková.
Velký zájem o školní obědy mají
například studenti Wichterlova gymnázia Ostrava-Poruba.
„Nemáme vlastní jídelnu, pouze výdejnu jídla, které vozíme z chemické
průmyslovky. Studentům zřejmě chutná, protože se takto stravuje devadesát
procent z nich. Do systému se mohou přihlásit i přes internet," uvedl
ředitel Wichterlova gymnázia Antonín Balnar.